čtvrtek 10. května 2012

Příprava a užívání čínských bylin

Pro maximální využitelnost bylinných produktů je třeba dodržovat následující pokyny:

Byliny nesmí přijít do styku s kovem. Používejte při přípravě sklo, keramiku, porcelán nebo nerez.
Není-li možné vypít odvar naráz, lze jej popíjet průběžně během dne v uvedeném odstupu od jídla. Můžete jej dochutit medem nebo přírodním cukrem (hnědý), zapít čajem nebo vodou.

Příprava a užívání:

Forma SAN a EXTRASAN (jemně a nejjemněji drcené byliny)

  • Vsypeme dávku na lžíci a vložíme do úst, poté zapijeme ne studenou vodou.
  • Dávku vsypeme do sklenice, zalijeme horkou vodou, zamícháme a po zchladnutí vypijeme celý obsah i s drtí.
  • Byliny vysypeme do nádobky z varného skla, zalijeme ¼ l vody. Pak přivedeme prudce do varu a vaříme.
  • San 5-10 min., extrasan 3-5 min. Pak zcedíme a odvar vypijeme, spolu s ním můžeme, ale nemusíme, sníst bylinnou drť.
(1 polévková lžíce = 3 kávové lžičky)

Forma CHA (hrubě drcené byliny)

  • Nálevový sáček se vloží do cca ½ l studené vody. Přivedeme k varu, vaříme jemně 30-45 min. Pak sáček vyjmeme, vyhodíme a odvar pijeme teplý (nemusí být horký). Pro přípravu dalšího odvaru použijeme nový sáček.
  • Při velké časové vytíženosti je možné připravit odvary v jednu denní dobu, např. večer. Do méně než ¾ l vody dáme dva sáčky a vaříme 30-45 min. Další postup je stejný, jen odvar rozdělíme na dvě dávky, jednu vypijeme hned a druhou uchováme v termosce k další (ranní) konzumaci.
  • U směsi dle receptu je třeba směs před použitím vždy promíchat. Určený počet polévkových lžic se vsype do vody a povaří se (viz předchozí body). Poté se přecedí a vypije.

Forma TANG (byliny ve větších kusech)

  • Byliny se ze sáčku vysypou do varné nádoby, zalijí 0,3-0,4 l vody a přivedou se k varu. Vaří se 15-25 min., pak se scedí a po vychladnutí na přijatelnou teplotu se odvar vypije. Byliny schováme na další vaření. Použijeme je tedy dvakrát, ráno – večer. Při dalším vaření (druhém) postupujeme stejně, jen dobu varu prodloužíme o 5-10 min, , pak byliny vyhodíme.
  • Při velké časové vytíženosti je možné připravit odvary v jednu denní dobu, např. večer. Do 0,7-0,8 l vody dáme byliny ze sáčku a vaříme 45-60 min. Další postup je stejný, jen odvar rozdělíme na dvě dávky, jednu vypijeme hned a druhou uchováme v termosce k další (ranní) konzumaci.

Forma WAN (kuličky), PIAN (tablety), NANG (kapsle)

  • Tato forma nevyžaduje žádnou přípravu, předepsaný počet se vloží do úst a zapije vodou (jako polykání prášku).
  • U dětí je možno kuličky nebo tablety rozdrtit a podávat na lžičce s jídlem či tekutinou.

Forma LYO (granule)

  • Doporučené množství se rozpustí ve 100 - 150 ml teplé vody a vypije jako čaj.
  • Předepsanou dávku prášku (granulí) vložte přímo do úst a zapijte vodou.
  • U dětí je možno podávat na lžičce s jídlem (med, výživa, ...) či tekutinou.

Forma DING (tinktura)

  • Většinou v pitných ampulích, vypijete jednu dávku přiloženým brčkem. Možno zapít vodou nebo čajem.

U směsí CHA a TANG činí jedna dávka na vypití (zbude po vaření) 150 – 200 ml bylinného čaje. Možno zapít vodou nebo čajem.

Všechny bylinné směsi jsou čistě přírodního původu a neobsahují žádné chemické přísady. Jsou tvořeny převážně suchými částmi rostlin, někdy mineráliemi.

Žádné komentáře:

Okomentovat