neděle 29. června 2014

Letní období v Tradiční Čínské Medicíně

Letní období je ve znamení prvku Oheň, orgánů srdce, tenkého střeva a tří ohnišť. Energie tohoto období je více jangová, tedy horká, a proto je dobré organismus chladit doplněním jinu. Zvláště jinu srdce.

Nedoporučuje se konzumovat potraviny, které výrazně zahřívají, a to hlavně za velkých veder. Jedná se o potraviny tučné, sladké či výrazně slané a dlouho tepelně upravované, např. pečením nebo smažením.

Doporučuje se konzumace potravin vařených na páře a dušených. Vhodné jsou fazole mungo, tofu, syrová zelenina a ovoce, rýže spíše bílá a dlouhozrnná, kuskus, těstoviny.
Pokud se nepřehříváte, můžete použít na dochucení zeleninových salátů šťávu z čerstvého zázvoru.

Pro ty, kteří trpí studenými končetinami, jsou bledí, mají spíše průjem je dobré i v letních měsících nepřehánět to s pojídáním syrové zeleniny a ovoce, ledovými nápoji apod. Pokud není opravdu extrémní horký den.


autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: dietetické semináře TČM


Žádné komentáře:

Okomentovat