čtvrtek 27. listopadu 2014

Zimní období v Tradiční Čínské Medicíně


zázvor
Zimní období je ve znamení prvku Voda, orgánů ledvin a močového měchýře. Energie tohoto období je jinová, tedy chladná. Je třeba organismus zahřívat, aby se lépe vyrovnal s vnějším chladem. Ideálně budeme doplňovat jang ledvin.

Nedoporučují se potraviny výrazně ochlazující. Například citrusy, syrová zelenina, saláty ze syrové zeleniny včetně různých zálivek, zmrzlina, nápoje s ledem. Vyhovující není ani slepičí polévka (slepice je jinová).

Doporučují se potraviny více tepelně upravené, tedy pečené nebo dlouho vařené. Vhodné jsou vývary a konzumace červeného masa, jako je hovězí, jehněčí, skopové, případně kuřecí, rovněž zahřívající. Skvělé jsou tak zvané sedlácké nebo hrstkové polévky, kdy do vývaru přidáte luštěniny, kořenovou zeleninu, obilniny. Zázvor a skořice jsou v tomto období rovněž vhodné, v přiměřené míře.

autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: dietetické semináře TČM

Žádné komentáře:

Okomentovat