sobota 5. ledna 2019

Očistná dieta dle tradiční čínské medicíny

Dle tradiční čínské medicíny jsou chronická onemocnění spjata většinou se špatnou životosprávou a nedobrou psychickou kondicí. Tato dieta je vhodná pro všechny typy onemocnění, zejména pro alergie, kožní onemocnění, gynekologické potíže, nemoci pohybového ústrojí, veškeré trávicí obtíže včetně obezity, onemocnění dýchacího a imunitního systému, kardiologická a neurologická onemocnění a další.

Nejsou zde uvedeny všechny potraviny, to ani nelze. Snažte se jíst co nejvíce potraviny doporučované a méně neutrální, nedoporučované výjimečně, zakázané vůbec.

Tuto dietu dodržujte minimálně tři týdny, další týden pozvolna přecházejte na „normální“ stravu dle vašeho konstitučního typu.

Potraviny zakázané
  • uzeniny, maso upravené smažením či grilováním, pikantní úpravy masa
  • kravské mléko a všechny výrobky z něj
  • výrobky z bílé mouky
  • houskové a bramborové knedlíky
  • bílý cukr ve všech podobách a všechny výrobky z něj – bonbóny, sušenky, čokoláda atd.
  • ostré koření – čili, pepř, paprika, feferonky, kardamon
  • tropické ovoce, rajče, paprika, celer, křen
  • slepičí vejce, brambory
  • alkohol všeho druhu, káva
  • vše co je hodně tučné a sladké
Potraviny nedoporučované
  • jakkoliv upravené tmavé maso – hovězí, vepřové, skopové, divočina
  • výrobky z těsta, které kvasilo (droždí) – chléb, pečivo
  • arašídy, hřebíček, zázvor, syrové ovoce, ovocné čaje, černý čaj
Potraviny neutrální
  • bílé maso (drůbež, králík) – upraveno dušením či vařením
  • syrová zelenina (neuvedená výše), kyselé zelí, sušené ovoce, které není kandované (křížaly), avokádo, melasa, ovocný cukr
  • majoránka, kurkuma, bobkový list, fenykl, skořice
  • luštěniny – hrách, čočka, a malé fazole, zvláště pak japonské fazole „adzuki“.
  • nekvašený arabský chléb, nekvašené křehké chleby (pokud jsou opravdu nekvašené = neobsahují žádné kvasnice – např. cibulový, pěnový či knackebrot bez kvasnic např. WASA se sezamem)
  • bezvaječné celozrnné těstoviny
  • žitný chléb s žitným kváskem
  • obilná káva (např. Vitakáva, Caro, Ajurvédská)
Potraviny doporučované
  • ryba – upravena dušením či vařením
  • kaše připravené z obilovin, které lze střídat – rýže, pšenice, jáhly, pohanka, kukuřice, ovesné vločky
  • spařená či dušená zelenina, zvláště listová
  • zeleninové šťávy – bílá a černá ředkev, červená řepa
  • máta, koriandr, přírodní třtinový nebo řepný cukr (hnědý)
  • zelený a bílý čaj, neochucené minerální vody
  • slunečnicové semínko, dýňové semínko, vlašský ořech, lískový ořech, strouhaný kokos, sezamová omáčka (máslo) – „tahini“, černý sezam
  • mořské řasy kombu či wakame
  • sojová omáčka shoyou či tamari (jiná ne), sója
  • houby – hlíva ústřičná, žampióny
„Jíme, abychom žili, nežijeme, abychom jedli.“

Žádné komentáře:

Okomentovat