
Nekonzumovat potraviny, jako je hovězí, vepřové, kuřecí,
jehněčí maso, divočina, chilli, zázvor, skořice, tvrdý alkohol, víno, káva,
grilované maso a zelenina.
Naopak vhodná je konzumace kapra, jater, vajec, sardinek,
brambor, celeru, petržele, pórku, květáku, mrkve, paprik, rajčat, červené řepy,
špenátu, kapusty, zelí, malin, ostružin, borůvek, jahod, broskví, třešní,
hroznů, hrachu, čočky, ovesných vloček, máku, pohanky, rýže, kuskusu, mořských
řas, olivového a lněného oleje.
Všeobecně se doporučuje konzumace hlavně zeleniny a ovoce,
produktů z moře, tedy potravin, které nepřekyselují organismus.
Na zchlazení v horkých dnech není dobré použít příliš
chladné nápoje. Daleko lepší je ibiškový nebo mátový čaj, případně voda
pokojové teploty s trochou šťávy z citrónu.
autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: praxe, semináře TČM