neděle 9. září 2018

Babí léto v Tradiční Čínské Medicíně


Babí léto je ve znamení prvku Země, orgánů slezina a žaludek. Země je střed a slezina je hlavní orgán pro výrobu energie organismu. Vhodná chuť pro babí léto je sladká. Ovšem ne v našem pojetí. Za sladkou chuť se považuje chuť vařených obilovin. Vše, co je sladší, je extrémní sladká chuť a ta je škodlivá.

Nedoporučují se potraviny zvlhčující a zahleňující. Například kravské mléko a výrobky z něj, bílý cukr, bílá mouka, příliš mnoho syrového ovoce, syrové ořechy a semena, hodně olejů a tuku.

Doporučují se potraviny, které posilují slezinu svou sladkou chutí. Jako je proso (jáhly), rýže a ječmen. Dále slzovka, quinoa, mrkev, dýně, polenta, kukuřice, jedlé kaštany, datle, jablka, hrušky, švestky, brambory, batáty, telecí maso, petržel, hrách, cizrna, kozí mléko, med, tofu, mandle. Vhodná je miso polévka s řasou kombu a houbou shitake.

autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: dietetické semináře TČM

Žádné komentáře:

Okomentovat