pondělí 10. června 2019

Strava v létě


Letní období je ve znamení prvku Oheň, orgánů srdce a tenké střevo. Jeho energie je jangová. Proto je dobré se v této době zdržet stravy, která přináší jangovou, tedy horkou energii.

Nekonzumovat potraviny, jako je hovězí, vepřové, kuřecí, jehněčí maso, divočina, chilli, zázvor, skořice, tvrdý alkohol, víno, káva, grilované maso a zelenina.

Naopak vhodná je konzumace kapra, jater, vajec, sardinek, brambor, celeru, petržele, pórku, květáku, mrkve, paprik, rajčat, červené řepy, špenátu, kapusty, zelí, malin, ostružin, borůvek, jahod, broskví, třešní, hroznů, hrachu, čočky, ovesných vloček, máku, pohanky, rýže, kuskusu, mořských řas, olivového a lněného oleje.

Všeobecně se doporučuje konzumace hlavně zeleniny a ovoce, produktů z moře, tedy potravin, které nepřekyselují organismus.

Na zchlazení v horkých dnech není dobré použít příliš chladné nápoje. Daleko lepší je ibiškový nebo mátový čaj, případně voda pokojové teploty s trochou šťávy z citrónu.


autor: Petr Khür, www.khur.cz
zdroj: praxe, semináře TČM


Žádné komentáře:

Okomentovat